Bruschetta recept: heerlijk eenvoudig

· 10 min voorbereiding en 10 min kooktijd
Bruschetta al pomodoro (met tomaat en basilicum) op een houten serveerplank.

Wie houdt er niet van bruschetta? Heerlijk als voorgerecht of als borrelsnack. En het is ook nog eens super eenvoudig te maken. Zeker met dit bruschetta recept. Je kan er eindeloos mee variëren, maar de bruschetta al pomodoro (met tomaten) blijft onze favoriet. Wij genieten hier thuis regelmatig van deze Italiaanse klassieker.

Wat is bruschetta?

Bruschetta is een Italiaans voorgerecht dat bestaat uit gegrild brood ingesmeerd met knoflook en olijfolie. Het woord bruschetta is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘bruscare’, dat ‘op kolen roosteren’ betekent. Met bruschetta wordt dan ook het geroosterde brood bedoeld, en niet de topping. De tomatentopping is erg populair, maar je kan variëren met allerlei soorten groenten, vlees, vis en kaas.

Wist je trouwens dat je bruschetta uitspreekt als ‘broesketta’ (en niet als ‘broesjetta’)?

Tips voor bruschetta maken

  • Snijd de tomaten niet op de snijplank, maar houd ze vast in je hand en snijd kleine stukjes van de tomaat af. Een beetje op dezelfde manier als dat je een aardappel schilt. Zo blijven alle smakelijke tomatensappen in de tomaten zitten in plaats van op de snijplank.
  • Rooster het brood in de pan of in de broodrooster. Dit kost minder energie dan roosteren in de oven en is dus duurzamer. Gebruik een grillpan als je van barbecuesmaak houdt.

Bereiding

  1. Snijd de tomaten in kleine stukjes en doe ze in een kom.
  2. Pers 2 teentjes knoflook en voeg toe aan de kom met tomaten (je houdt dus nog 1 teentje over).
  3. Voeg een royale hoeveelheid extra vierge olijfolie toe aan de tomaten en bestrooi het geheel met wat peper en zout.
  4. Scheur de verse basilicum blaadjes in kleine stukjes en voeg toe aan de rest van de ingrediënten in de kom.
  5. Meng alles goed door elkaar. Als je geen haast hebt, laat het tomatenmengsel dan even een half uur rusten voor een optimale smaak.
  6. Snijd het brood in een aantal sneetjes en rooster het brood in de pan of in de broodrooster. Zorg dat het brood aan beide kanten goudbruin is.
  7. Wrijf het warme brood aan een kant in met het overgebleven teentje knoflook om een heerlijke knoflooksmaak aan het brood te geven.
  8. Bijna klaar! Verdeel het sappige tomatenmengsel over het geroosterde brood en het is klaar om geserveerd te worden. Buon appetito!