Guacamole recept met 5 ingrediënten

· 10 min voorbereiding en min kooktijd
Guacamole in kom naast een avocado en rode ui.

Zelf guacamole maken

Ik zou m'n tanden kunnen poetsen met guacamole, zo lekker vind ik het. Dit heerlijke groene goedje komt uit Mexico en betekent letterlijk ‘saus van avocado’ in het Azteekse dialect Nahuatl (guac=avocado, mole=saus). We moeten de Azteken dus bedanken voor deze fijne dipsaus.

Natuurlijk kan je guacamole kant-en-klaar in de supermarkt kopen, maar doe dit alsjeblieft niet. Het is veel te simpel om zelf te maken en de zelfgemaakte variant is bovendien veel lekkerder. Voor dit recept heb je slechts 5 ingrediënten nodig (waarvan je er één sowieso al in je kast hebt staan).

Tips voor guacamole maken

Avocado kopen

Zorg dat je eetrijpe avocado's koopt. Hoe weet je welke avocado's eetrijp zijn? Geef ze even een liefdevol knijpje. Is ie keihard? Dan is ie niet rijp. Kan je de avocado wel heel makkelijk indeuken en voelt het alsof de schil een beetje los zit? Dan is ie waarschijnlijk overrijp. De perfecte avocado is dus niet te hard en niet te zacht.

Avocado snijden

Snijd de avocado in de lengte doormidden. Gebruik hiervoor een scherp mes. Draai de twee helften los van elkaar. Haal de pit eruit door je mes voorzichtig in de pit te hakken en een kwartslag te draaien. Ik vind het vervolgens fijn om de twee helften nogmaals in de lengte doormidden te snijden. Zo kan je de schil eenvoudig van de vier partjes pellen en het vruchtvlees in nette blokjes snijden.

Bewaartips

Guacamole bewaar je het beste in de koelkast samen met de pit (bewaar deze dus) en een beetje limoensap. Zo behoudt het mengsel zijn mooie groene kleur. Bewaar de guacamole maximaal 2 dagen (als je al zo lang kan wachten met opeten).

Bereiding

  1. Snijd de avocado (zie ons snij-tip hierboven) en prak het vruchtvlees met een vork fijn in een kom.
  2. Snijd de tomaat in kleine blokjes en snipper de ui. Voeg de tomaat en ui toe aan de kom.
  3. Breng het mengsel op smaak met het limoensap en peper. Roer alles goed door elkaar.
  4. En klaar ben je. Serveer het bij taco's, tortilla chips of een lekker stuk stokbrood. Buen apetito!