Vegan eiersalade met tofu en Kala Namak

· 20 min kooktijd
Vegan eiersalade in witte kom naast sneetjes brood op houten serveerplank.

Vegan eiersalade: dat is eiersalade zonder, euh, eieren? Hoe dan? Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar het is verrassend eenvoudig om eiersalade te ‘veganizen’ en er een lekkere eierloze variant van te maken. Het geheime ingrediënt dat je hiervoor nodig hebt is Kala Namak: donker zout afkomstig uit India dat smaakt naar gekookte eieren. Toen ik daar over hoorde was ik direct geïntrigeerd en moest ik het uitproberen. En wat bleek? Deze vegan eiersalade is niet alleen heel simpel te maken, maar de smaak komt ook nog eens heel dicht in de buurt van het echte spul. Zelf uitproberen? Ik deel het recept hieronder!

Wat is Kala Namak?

Kala Namak is een Indiaas zwart steenzout dat zijn oorsprong vindt aan de voet van de Himalaya. Het zout heeft een geur en smaak dat heel erg lijkt op de geur en smaak van gekookte eieren. Geen wonder dat dit zout bij veganisten erg populair is. Kala Namak heeft de smaak te danken aan de hoeveelheid zwavel dat het bevat. Dit mineraal geeft ook eieren hun kenmerkende smaak.

Is Kala Namak gezond?

Net zoals met alle zoutsoorten (en veel dingen in het leven) is het advies om Kala Namak met mate te gebruiken. En gelukkig heb je ook maar een heel klein beetje nodig om je eiersalade de gewenste smaak te geven. Het is nogal een scheikundig verhaal (en dat vak heb ik zo snel mogelijk laten vallen op school), maar het zit ongeveer als volgt: Kala Namak ontstaat door Himalayazout samen met houtskool en kruiden te verhitten. Tijdens dit verhittingsproces wordt natriumsulfaat omgezet in onder andere waterstofsulfide. Nu wil je dat laatste niet in grote hoeveelheden binnenkrijgen. Maar gelukkig is er een ‘failsafe’: grote hoeveelheden Kala Namak zorgen voor een vieze smaak, dus de kans is erg klein dat je per ongeluk te veel van deze stof binnenkrijgt.

Waar koop ik Kala Namak?

Kala Namak vind je waarschijnlijk niet bij de supermarkt om de hoek. Je kan deze speciale zoutsoort online of bij de toko kopen. Let goed op dat je ook echt Kala Namak aanschaft en niet per ongeluk een ander soort zwart zout.

Bereiding

  1. Je begint met de tofu. Laat de tofu goed uitlekken en knijp er voor de zekerheid goed in om al het overtollige vocht te verwijderen. Verkruimel de tofu met je handen en leg het even weg in een schaal of op een bord.
  2. Snipper de ui en pers de knoflook.
  3. Verwarm vervolgens een scheutje olie op middelhoog vuur in de koekenpan en fruit de ui en knoflook ongeveer 2 minuten.
  4. Doe de tofu in de pan, voeg de kurkuma, kerrie, paprikapoeder en Kala Namak toe en bak dit zo'n 5 minuten mee met de ui en knoflook. Haal de ingrediënten uit de pan en laat het afkoelen.
  5. Snij, hak of knip de bieslook in de tussentijd fijn.
  6. Is het tofumengsel afgekoeld? Mooi. Meng het nu in een kom met de vegan mayonaise, mosterd en bieslook en breng het geheel op smaak met peper en zout.
  7. Klaar is Kees! Eitje toch? Smeer de eiersalade op een goed stuk brood of knapperige cracker en smul lekker van je zelfgemaakte vegan creatie! Ik ben benieuwd wat je ervan vindt!