Vegan eiersalade: dat is eiersalade zonder, euh, eieren? Hoe dan? Dat was ook mijn eerste gedachte. Maar het is verrassend eenvoudig om eiersalade te ‘veganizen’ en er een lekkere eierloze variant van te maken. Het geheime ingrediënt dat je hiervoor nodig hebt is Kala Namak: donker zout afkomstig uit India dat smaakt naar gekookte eieren. Toen ik daar over hoorde was ik direct geïntrigeerd en moest ik het uitproberen. En wat bleek? Deze vegan eiersalade is niet alleen heel simpel te maken, maar de smaak komt ook nog eens heel dicht in de buurt van het echte spul. Zelf uitproberen? Ik deel het recept hieronder!
Kala Namak is een Indiaas zwart steenzout dat zijn oorsprong vindt aan de voet van de Himalaya. Het zout heeft een geur en smaak dat heel erg lijkt op de geur en smaak van gekookte eieren. Geen wonder dat dit zout bij veganisten erg populair is. Kala Namak heeft de smaak te danken aan de hoeveelheid zwavel dat het bevat. Dit mineraal geeft ook eieren hun kenmerkende smaak.
Net zoals met alle zoutsoorten (en veel dingen in het leven) is het advies om Kala Namak met mate te gebruiken. En gelukkig heb je ook maar een heel klein beetje nodig om je eiersalade de gewenste smaak te geven. Het is nogal een scheikundig verhaal (en dat vak heb ik zo snel mogelijk laten vallen op school), maar het zit ongeveer als volgt: Kala Namak ontstaat door Himalayazout samen met houtskool en kruiden te verhitten. Tijdens dit verhittingsproces wordt natriumsulfaat omgezet in onder andere waterstofsulfide. Nu wil je dat laatste niet in grote hoeveelheden binnenkrijgen. Maar gelukkig is er een ‘failsafe’: grote hoeveelheden Kala Namak zorgen voor een vieze smaak, dus de kans is erg klein dat je per ongeluk te veel van deze stof binnenkrijgt.
Kala Namak vind je waarschijnlijk niet bij de supermarkt om de hoek. Je kan deze speciale zoutsoort online of bij de toko kopen. Let goed op dat je ook echt Kala Namak aanschaft en niet per ongeluk een ander soort zwart zout.