Zelf pastasaus maken: duurzaam en gezond!

· 15 min voorbereiding en 35 min kooktijd
Zelfgemaakte rode pastasaus met basilicum in een kom.

Dit pastasausrecept zag ik voorbijkomen op Instagram en het zag er zo eenvoudig en lekker uit dat ik niet kon wachten om het uit te proberen. Deze vegetarische saus zit boordevol groenten en past dus perfect in een gezond voedingspatroon.

Je gaart de groenten eerst in de oven en mixt het vervolgens tot een gladde saus in de blender. Ideaal voor kinderen en lastige eters. Of gewoon voor als je een simpele en gezonde pastasaus op tafel wil zetten. Kook je favoriete pasta, strooi er wat peper, (vegan)kaas en verse basilicum over et voila! Je kan aan tafel.

Waarom zelf pastasaus maken?

Het is misschien verleidelijk om een kant-en-klare pot pastasaus uit de supermarkt te halen, maar het heeft veel voordelen om zelf pastasaus te maken. Pastasaus maken met onbewerkte producten is duurzaam én gezond. Bovendien is het goedkoper om je eigen saus te maken. Toegegeven: een kant-en-klaar product kopen is eenvoudig en snel, maar met dit recept is zelf pastasaus maken zo gepiept.

Tips

  • Gebruik je niet alle saus in één keer? Vries kleine porties in, zodat je op een later moment makkelijk een portie ontdooit.
  • Heb je een kleintje? Gebruik een ijsblokjestray om kleine porties in te vriezen.
  • Gebruik een blender die groot en krachtig genoeg is om de saus goed glad te pureren. Je kan ook een staafmixer gebruiken.

Bereiding

  1. Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de paprika's, courgette en aubergine in kleine stukjes.
  2. Verdeel de groenten over een bakplaat (zonder bakpapier) en schenk er wat olijfolie over en breng op smaak met peper.
  3. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de groenten ongeveer 30 minuten op 180 graden Celcius totdat de groenten zacht zijn (de oven voorverwarmen is niet nodig).
  4. Haal de bakplaat uit de oven en doe de geroosterde groenten in een blender. Voeg ook de cannellini bonen, tomatenblokjes, tomatenpuree en het water toe. Mix alles tot een gladde saus.
  5. Dat was 'm al. Makkelijk toch? Nu alleen nog serveren en je kan aan tafel!