Pompoenrisotto met wortel uit de Crockpot Express

· 15 min voorbereiding en 30 min kooktijd
Pompoenrisotto op wit bord en houten plank met gouden bestek.

Pompoen is een van onze favoriete groenten. Het is veelzijdig, bevat weinig kilocalorieën en zit boordevol vezels, ijzer en vitamines. In de herfst maken we dan ook regelmatig een recept met deze oranje vriend.

Op zoek naar een smakelijk, eenvoudig én duurzaam recept met pompoen? Probeer dan zeker eens deze heerlijke pompoenrisotto met wortel uit de Crockpot Express. Veel kookplezier en eet smakelijk!

Tips voor pompoenrisotto maken

Voorgesneden pompoen

Pompoen snijden is niet bepaald onze hobby. Wat dat betreft zijn we liever lui dan moe en kiezen we met liefde voor de makkelijke route: voorgesneden pompoenblokjes kopen. Gelukkig vind je dit tegenwoordig bij veel supermarkten.

Risotto maken in de Crockpot Express

Zoals we al zeiden zijn we liever lui dan moe, dus we gebruiken voor dit recept de Crockpot Express. Met behulp van dit enorm handige apparaat maak je in een handomdraai een verrukkelijke, romige én, niet geheel onbelangrijk, gare risotto. Je kan de risotto uiteraard ook op de reguliere manier bereiden.

Rooster groenten in de airfryer

Heb je een airfryer? Gebruik die dan om de groenten te roosteren in plaats van de oven. Sneller én energiezuiniger!

Veganizen

Vervang de Parmezaanse kaas en de boter door plantaardige alternatieven en je hebt een heerlijk vegan gerecht.

Bereiding

Stap 1: Snijd de groenten

  1. Als je team ‘zelf groenten snijden’ bent snijd je de pompoen en wortel in blokjes en snipper je de ui. Als je voorgesneden groenten hebt gekocht kan je deze stap (deels) lekker overslaan.

Stap 2: Bereid de pompoen

  1. Doe de pompoenblokjes in een grote kom en voeg de olie, salie, peper en zout toe. Meng het geheel door elkaar.
  2. Leg een bakplaat met ovenpapier klaar. Verdeel de pompoenblokjes gelijkmatig over de bakplaat. Gebruik je de airfryer? Plaats de pompoen dan in het mandje of de (grill)pan.
  3. Zet de bakplaat in de oven en zet de temperatuur op 200 graden Celcius en de timer op 20 minuten (de oven voorverwarmen is niet nodig). Als je de airfryer gebruikt rooster je de pompoenblokjes in ongeveer 15 minuten op 180 graden Celcius (voorverwarmen is niet nodig).

Stap 3: Bereid de risottorijst met de ui en wortel

  1. Snipper de ui of gebruik ongeveer 75 gram van de voorgesnipperde ui.
  2. Snijd de wortel in kleine blokjes.
  3. Zet de Crockpot aan en zet hem op de stand ‘Brown/Saute’.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in de Crockpot en fruit de ui 2 minuten.
  5. Voeg vervolgens de wortel en risottorijst toe en bak het geheel ongeveer 3 minuten totdat de rijstkorrels glanzen.
  6. Optioneel: blus af met de droge witte wijn. Zelf sla ik deze stap altijd over.
  7. Zet de 'Brown/Saute'-stand uit en voeg het water en het blokje groentebouillon toe aan de pan. Draai de deksel op de Crockpot, zet het ventiel op de 'Seal'-stand en zet de 'Rice/Risotto'-stand aan. Na ongeveer 20 minuten (inclusief opwarmtijd) is de risottorijst klaar. Wil je snel eten? Draai dan het ventiel naar ‘Release’ en bouw snel de druk af. Heb je nog even de tijd? Kies er dan voor om de druk natuurlijk af te laten bouwen en wacht ongeveer 10 minuten nadat de timer is afgegaan voordat je deksel van de pan draait.

Stap 4: Pureer de helft van de pompoenblokjes

  1. Haal de pompoenblokjes uit de oven of airfryer en pureer ongeveer de helft tot een gladde massa.
  2. Voeg de pompoenpuree, de pompoenblokjes, de Parmezaanse kaas, het klontje boter en naar smaak peper en zout toe aan de rijst en meng het geheel door elkaar. Verwarm het nog een paar minuten in de pan met de warmhoudstand.

Stap 5: Serveren

  1. Schep de heerlijk smeuïge risotto op je favoriete servies en maak het af met wat basilicum.
  2. Klaar is kees! Eet smakelijk!