Ik zou bijna elke dag wel risotto kunnen eten. Gelukkig is risotto maken niet moeilijk. Je moet alleen wel flink wat geduld hebben. En laat dat nou net niet m'n sterkste kant zijn. Een beetje vocht toevoegen, roeren, wachten tot de rijst het vocht heeft opgenomen en repeat: voor m'n gevoel duurt dit riedeltje soms eindeloos.
En toen kwam de Crockpot Express in m'n leven. Ik hoorde van een vriendin dat je met behulp van dit enorm handige apparaat binnen 30 minuten een heerlijk romige én gare risotto op tafel zet. Je hoeft alleen de ingrediënten toe te voegen en op een knop te drukken. Voor mij reden genoeg om direct een Crockpot aan te schaffen. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.
In dit artikel leggen we uit hoe je risotto bereidt in de Crockpot Express.
Voor een ‘basis’-risotto heb je de volgende ingrediënten nodig:
Aanvullende ingrediënten, zoals groenten, paddenstoelen of kip, kan je apart bereiden en later door de rijst roeren. Met risotto kan je eindeloos variëren, dus je kan je creativiteit lekker de vrije loop laten. Gebruik je toch liever een recept? Probeer onze pompoenrisotto met wortel uit de Crockpot Express dan eens uit!
Met onderstaand stappenplan maak je de perfecte risotto in de Crockpot Express.
Om risotto in de Crockpot te bereiden heb je natuurlijk de ‘Rice/Risotto’-functie nodig. Maar eerst gebruik je de ‘Brown/Saute’-stand om de gesnipperde ui en eventueel de knoflook te fruiten. Na een paar minuten voeg je de risottorijst toe en dit bak je mee totdat de korrels glanzen. Blus eventueel af met de droge witte wijn.
Vervolgens zet je de ‘Brown/Saute’-stand uit en voeg je de benodigde hoeveelheid bouillon toe. Je hoeft de bouillon niet apart te bereiden. Ik voeg altijd water en een bouillonblokje apart toe: lekker simpel en je hoeft geen extra pan te gebruiken (scheelt weer in de afwas).
Draai de deksel op de Crockpot, zet het ventiel op de 'Seal'-stand en zet de 'Rice/Risotto'-stand aan. De Crockpot gaat nu opwarmen en druk opbouwen. Na ongeveer 10 minuten hoor je een piep en schiet de timer automatisch op 12 minuten. Nu gaat de Crockpot echt van start.
Als de 12 minuten voorbij zijn hoor je weer een piep en start automatisch de ‘Keep warm’-functie. Dat betekent dat de risottorijst klaar is.
Nu is het tijd om de druk af te bouwen. Je hebt de keuze tussen een ‘quick release’ en een ‘natural release’:
Roer de boter en de kaas door de risotto heen en breng het geheel op smaak met peper. Zet tot slot de deksel nog even op de pan en laat het een paar minuten op de warmhoud-stand staan.
En klaar ben je: tijd om aan tafel te gaan! Veel simpeler wordt het niet.
Je had vast nog niet door dat ik enthousiast ben over deze methode van risottorijst bereiden. Een groot pluspunt van risotto maken in de Crockpot Express vind ik dat je er geen omkijken naar hebt. Er kookt geen pan over en je hoeft niet continu naast de pan te staan om handmatig vocht toe te voegen en te roeren. En het mooiste: met deze methode is perfect romige en gare risottorijst gegarandeerd.
Natuurlijk kan je nog veel meer met de Crockpot Express dan alleen risotto bereiden. Het heet tenslotte niet voor niets een multicooker. Met de Crockpot Express zet je in een handomdraai heerlijke stoofpotjes en soepen op tafel. Het apparaat heeft ook een slowcook-functie, een stoom-functie en een speciale functie om gevogelte te bereiden. En dan kan je er ook nog yoghurt en dessertgerechten mee maken. Aan dit laatste heb ik me nog niet gewaagd, maar het staat zeker nog op m’n lijstje om uit te proberen.
Crockpot-recepten
Op zoek naar een smakelijk, eenvoudig én duurzaam recept met pompoen? Probeer dan zeker eens deze heerlijke pompoenrisotto met wortel uit de Crockpot Express.
Tijdens het koken
Benieuwd hoe jij duurzaam en energiezuinig kunt koken? We delen de 7 belangrijkste tips met je.