Heb jij je voorgenomen om minder vlees te eten? Top! Vind je dat soms nog wel een behoorlijke uitdaging? Dat snappen we. Maar gelukkig hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze tips lukt het jou om steeds vaker dat stukje vlees te laten staan.
Van 0 naar 100 gaan is meestal geen goed idee en bovendien niet realistisch en houdbaar. Heb jij nog heel weinig ervaring met plantaardig eten? Begin dan klein en probeer minstens één dag in de week geen vlees te eten. Langzaamaan zal je merken dat plantaardig eten minstens net zo eenvoudig én lekker is als dierlijk eten.
Is een volledige plantaardige eetstijl niet voor jou weggelegd? Dat is helemaal oké. Als trotse flexitariërs genieten wij ook zeker nog wel van een heerlijk stukje vlees op z’n tijd. Maar we proberen het te zien als een extraatje, iets bijzonders, in plaats van vaste prik. Iedere dag dat je geen vlees eet is er één en maakt verschil. Pas de 80/20-regel toe en eet bijvoorbeeld alleen vlees in het weekend. Of introduceer een 60/40-regel, 50/50-regel of welke regel ook het beste bij jou past. Zo lang het maar haalbaar is voor jou. Maak plantaardig eten op die manier stap voor stap onderdeel van je levensstijl.
Tegenwoordig zijn er steeds meer en lekkere vleesvervangers op de markt. Hamburgers, gehakt, kipstukjes, shoarma, filet americain: verzin het en er is een plantaardig alternatief voor. Met deze look-a-like-vleesproducten kan je toch lekker (en schuldvrij) genieten van een sappige hamburger.
Ben je niet zo fan van de kant-en-klare vleesvervangers of wil je niet per se iets dat op vlees lijkt? Voeg dan tofu, noten, peulvruchten, ei of kaas toe aan je gerecht. Wij zijn de laatste tijd fan van paneer; een jonge verse Indiase kaas. Ideaal voor in curries.
Word jij ook doodgegooid met advertenties van maaltijdbox-aanbieders? Die reclame is lichtelijk irritant, maar eerlijk is eerlijk: wij hebben jaren plezier gehad van ons maaltijdbox-abonnement. Wij kozen hier in eerste instantie voor vanwege het gemak (je hoeft niet elke avond na te denken over wat je dan weer gaat eten én alle ingrediënten worden bij je thuis afgeleverd, hoera!).
Maar belangrijker nog: doordat je precies de juiste hoeveelheden ingrediënten in je box ontvangt, hoef je geen eten weg te gooien en eet je niet meer dan nodig.
Daarnaast bieden de meeste aanbieders vegetarische of veganistische boxen aan met enorm lekkere recepten. Erg handig dus als jij op zoek bent naar inspiratie in de vleesloze keuken!
Deze tip past misschien niet helemaal in dit rijtje, maar ook op de dagen dat jij wel vlees eet kan je een bewuste keuze maken. Kies op de dagen dat je vlees eet vaker voor kip in plaats van rund, lam of varken. Kip heeft namelijk de minste impact op het milieu.
En als je dan toch bezig bent: kies meteen voor kip met een topkeurmerk, zoals Beter Leven 2 en 3 sterren, Biologisch, Demeter en EKO. Zo draag je ook nog een beetje bij aan dierenwelzijn.
Wat eet jij vanavond? Inspiratie nodig voor een lekkere maaltijd zonder vlees? Bekijk onze vegetarische en veganistische recepten.
Achtergronden
Op zoek naar manieren om duurzaam te eten? Met deze 4 gewoontes maak je impact. Begin vandaag nog!
Achtergronden
Wat is een flexitariër? En wanneer ben je een vegetariër, veganist, pescotariër of klimatariër? We leggen het aan je uit.
Tijdens het koken
Benieuwd hoe jij duurzaam en energiezuinig kunt koken? We delen de 7 belangrijkste tips met je.