Een tafel met vier borden met verschillende gerechten.

Wat is een flexitariër? + 4 andere ‘-tariërs’ uitgelegd

Achtergronden

Op deze blog delen wij met alle liefde duurzame recepten voor flexitariërs. Maar wat bedoelen we eigenlijk precies met de ietwat hippe term flexitariër? Wat betekent het om flexitariër te zijn en waarom zou je dat willen? En wat is precies het verschil met al die andere -tariërs? We leggen het aan je uit in dit artikel.

Flexitariër: eet af en toe vlees

Flexitariër is een flexibel begrip. Er bestaat geen officiële definitie van flexitarisme, maar uiteindelijk komt het erop neer dat je als flexitariër één of meerdere dagen per week geen vlees eet.

De eisen om jezelf flexitariër te noemen zijn dus niet erg streng. Steeds meer mensen eten daarom ook, bewust of onbewust, flexitarisch. Wij geven invulling aan onze status als flexitariër door vlees alleen in ‘bijzondere situaties’ te eten. Bijvoorbeeld als we uit eten gaan of gezellig bij vrienden een hapje gaan eten. En bij voorkeur kiezen we in die situaties voor de meest duurzame vleesvariant: kip.

Klimatariër: eet voor een gezonde planeet

Ken je de klimatariër al? Een klimatariër eet zo klimaat- en milieuvriendelijk als mogelijk. In dit voedingspatroon passen voedingsmiddelen die de aarde zo min mogelijk belasten. Het zal je niet verbazen dat klimatariërs dus zoveel mogelijk plantaardig eten.

In 2019 introduceerde een groep wetenschappers het ‘planetair gezondheidsdieet’: een voedingspatroon dat ervoor zorgt dat we met de groeiende wereldbevolking op een duurzame én gezonde manier kunnen blijven eten. Met dit dieet helpen we samen honger de wereld uit en verminderen we drastisch onze impact op het milieu en het klimaat.

Dit sluit precies aan op de reden waarom wij deze blog zijn gestart. We willen onszelf en anderen inspireren om zo duurzaam mogelijk te eten, zodat we een gezonde planeet achterlaten voor toekomstige generaties. We zouden onszelf dus ook klimatariër kunnen noemen. Of planetariër? Laten we het voor het gemak maar bij flexitariër houden.

Vegetariër: eet geen producten waarvoor dieren zijn gedood

Vegetariër is een algemeen bekend begrip. Toch merk ik af en toe in gesprekken met anderen dat er enige verwarring bestaat over wat het betekent om vegetarisch te eten. Eet een vegetariër bijvoorbeeld nou wel of niet vis?

Ik dacht dat ik wist wat het 'vegetariërschap' precies inhoudt, maar toen ik me voor het schrijven van deze blog verder in dit onderwerp verdiepte leerde ik weer nieuwe dingen. Zo kwam ik erachter dat het begrip vegetariër, net als flexitariër, voor interpretatie vatbaar is.

Over het algemeen kan je zeggen dat vegetariërs geen producten eten waarvoor dieren zijn gedood. Geen vlees, vis of schaaldieren dus. Zo ver was ik. Maar de ‘diehard’ vegetariërs eten om die reden ook geen:

  • Kaas: Ik was dus altijd oprecht in de veronderstelling dat kaas vegetarisch is, maar nee: de meeste kazen zijn niet vegetarisch. Veel kazen worden namelijk gemaakt met dierlijk stremsel. En waar komt dat stremsel precies vandaan? Nou, uit de maag van geslachte kalveren dus. Gelukkig zijn er steeds meer kazen verkrijgbaar die gemaakt zijn met een stremsel waarvoor er geen babykoetjes naar de slachtbank worden gestuurd. Let hiervoor op het V-Label keurmerk.
  • Gelatine: Nog zo'n vegetarische instinker. Dit bindmiddel wordt gemaakt van beendermeel, ofwel gemalen botten van dieren.
  • Roze koeken: He, wat? Ja roze koeken zijn dus ook niet vegetarisch. Dit heeft te maken met het goedje dat deze heerlijke zoete snack zijn aantrekkelijke en kenmerkende roze kleur geeft: karmijn. Dit is een kleurstof dat gemaakt wordt van schildluizen. Los dat dit heel zielig is voor de luizen, is het ook niet echt een smakelijk idee. Maar niet getreurd, ook voor karmijn is een vegan alternatief: bietensap.

Veganist: eet geen producten waarvoor dieren zijn gebruikt

We beloofden je in de inleiding van dit artikel een uitleg van 4 andere -tariërs, maar dit is technisch gezien een –ist. Maar goed, je snapt het idee.

De veganist gaat nog een stapje verder dan de vegetariër. In een veganistisch eetpatroon is er geen ruimte voor producten waarvoor een dier is gebruikt. Dus naast vlees, vis en kaas eet een veganist ook geen zuivel, eieren en honing.

Maar veganisme zegt niet alleen iets over een eetpatroon. De volgende definitie maakt dit duidelijk:

Veganisme is een levenswijze waarbij – voor zover praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden.

Je zal een echte veganist dus niet betrappen op het dragen van een leren jas of een bezoekje aan een dierentuin.

Pescotariër: eet geen vlees, wel vis

Tot slot zijn er mensen die geen vlees eten, maar wel vis en andere zeedieren. De zogenaamde ‘pescotariërs’ (pisces is Latijn voor vis).

Is vis dan geen vlees? Strikt genomen niet. Het zijn beide dierlijke eiwitten, maar onder vlees verstaan we het spierweefsel van geslachte landdieren dat verwerkt is tot voedingsmiddel. Al zijn er ook genoeg mensen die dit onzin vinden en vis wel als vlees bestempelen.

Wil je graag plantaardig eten, maar wil je al die gezonde omega-3 niet mislopen of vind je vis gewoon heel lekker? Dan voel je je als een vis in het water met een pescotarisch eetpatroon (flauw, ik weet het).

En hoe duurzaam is een pescotarisch dieet? Als pescotariër eet je geen vlees en in die zin zou je het dus duurzaam kunnen noemen. Toch ga je als pescotariër niet helemaal vrijuit als het gaat om duurzaamheid. Niet alle vis is even duurzaam namelijk. Het helpt om vis te kopen met het MSC-keurmerk.

Waarom zou je flexitariër (of een andere -tariër) worden?

Al deze diëten hebben één ding gemeen: er wordt geen of weinig vlees gegeten. De reden om dit te doen kan variëren: je wil een steentje bijdragen aan een leefbare planeet voor iedereen, je gunt dieren een (beter) leven, je doet het vanuit gezondheidsoverwegingen of je vindt vlees gewoonweg niet lekker.

Allemaal uitstekende redenen en er is geen goed of fout. Welke motivatie je ook hebt om een van de hierboven beschreven eetpatronen aan te houden: wij juichen je alleen maar toe!